LONDON GOLD 17.09.2015 PM 1117.50 USD -0.65 USD   * * *   LONDON SILVER 01.01.1970 --- USD +0.00 USD

Odporučit známemu

captchaaa

Napísali o zlate

20.08.2011
TASR

Česi za týždeň nakúpili zlaté tehly za 100 miliónov Kč.

 

Česi minulý týždeň, keď svetové trhy zachvátila panika po znížení ratingu USA a pre dlhovú krízu eurozóny, nakúpili zlato približne za 100 miliónov Kč (4,09 milióna eur).
 
Praha 20. augusta (TASR) - Česi minulý týždeň, keď svetové trhy zachvátila panika po znížení ratingu USA a pre dlhovú krízu eurozóny, nakúpili zlato približne za 100 miliónov Kč (4,09 milióna eur). A to len od Českej mincovne, ktorá je iba jedným z predajcov tohto kovu v krajine. Firme preto dochádzajú zásoby a zákazníci musia na zlato dokonca čakať, konštatujú Hospodářské noviny.
Od začiatku roka už zlato zdraželo viac ako o 20 % a finančný svet sa háda, či ide o bublinu, alebo trvalejší trend.
Investori žltému kovu a z neho plynúcim ziskom veria. Považujú ho za bezpečnú a výhodnú investíciu. Nájdu sa však aj takí, ktorí sa začínajú obávať konca "zlatej éry". Podľa nich je drahý kov výrazne nadhodnotený a hrozí "spľasnutie zlatej bubliny", na ktorom by investori mohli prerobiť státisíce korún.
Enormný záujem o investičné zlato vyprázdnil európske sklady a české e-shopy sľubujú dodávky až na september. Nestíhajú ani výrobcovia zlatých tehiel a odliatkov, ktorí dodávajú zlato českým firmám. Mnohí z nich sídlia vo Švajčiarsku, napríklad Argor-Heraeus a Metalor, a tvrdia, že výroba u nich beží v ostatných týždňoch naplno.
Drahý kov od nich kupuje aj Česká mincovňa, ktorá len minulý týždeň predala zhruba 100 kilogramov investičného zlata takmer za 100 miliónov Kč. Zlaté tehly a odliatky na investičné účely pritom mincovňa ponúka len štyri mesiace.


TASR

<< predchádzajúce Späť ďalšie >>